Vencomatic duurzaamheid en onderhoud

Een duurzaam gebouw. En nu?

Vanuit de lucht ziet u een gigantisch ei, dat mooi opgaat in zijn omgeving. Indrukwekkend, is het, dit hoofdkantoor van Vencomatic Group. Het gebouw is 36.000 vierkante meter groot en ook nog eens geheel duurzaam gebouwd. Al in 2012. Vencomatic is daarmee een voorloper op het gebied van duurzaam bouwen. Hoe zorgt dit bedrijf ervoor dat het gebouwinclusief moderne installaties als warmtepompen, zonnepanelen en ledverlichting in goede staat blijft 

Over Vencomatic

Vencomatic Group levert innovatieve systemen voor het inrichten van moderne pluimveebedrijven over de hele wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd op de Venco Campus in Eersel. Dit gebouw werd in 2013 bekroond met een BREEAM-certificaat. Daarmee werd de Venco Campus het meest duurzame en energiebesparende industriële gebouw in Europa. 

vencomatic

Nieuwe technieken 

Roel Dirkx, Manager Facility, is verantwoordelijk voor het onderhoud van de Venco Campus. Hij geeft aan: “We hebben gebruikgemaakt van allerlei nieuwe technieken. Denk aan zonnepanelen, warmtepompen en een centraal stofzuigsysteem. Ons gebouw heeft bijvoorbeeld ook geen gasaansluiting. Dat was in 2012 nog redelijk uniek.”

Het gebouw is zodanig duurzaam, dat Roel verwacht ook de komende 20 jaar nog wel aan de wettelijke eisen te zullen voldoen. Maar al die installaties hebben wel onderhoud nodig.

 

planmatig onderhoud

Roel: “Tot nu toe heb ik de kostenramingen zelf gedaan. Ik reserveerde een bedrag voor onderhoud, maar dat was niet feitelijk onderbouwd. Nu is het gebouw 7 jaar oud en is de tijd van regulier onderhoud aangebroken. Dan is het nodig om het structureel goed aan te pakken.”  Roel Dirkx wil dus de stap maken van voornamelijk correctief naar meer planmatig onderhoud. Hiervoor heeft hij Aajogo ingeschakeld. “Met de oude bestaande technieken weet ik wel hoe het zit, dat een cv-ketel bijvoorbeeld 15 jaar meegaat. Maar nu hebben we een warmtepomp, zonnepanelen en ledverlichting. Hoe lang gaan die mee en hoe moeten we daarmee omgaan? Ik heb dat inzicht in de moderne apparatuur niet.” 

Het MJOP brengt mij vooral inzicht, in aantallen én kosten.

grote getallen

Buiten het vraagstuk over de nieuwe technieken, heeft Roel Aajogo om een tweede reden ingeschakeld: “We hebben veel installaties. Het pand is 36.000 vierkante meter groot, dus alles gaat hier in grote getallen. We moeten bijvoorbeeld weten hoeveel lampen er zijn. Ik heb de noodverlichting geteld en dat zijn er al meer dan 600. Dat kan ik dus echt niet meer alleen bijhouden.” Hij vervolgt: “De unit van het centrale stofzuigsysteem kostte € 25.000. Dan wil je wel weten wanneer die aan vervanging toe is. Dan kan ik daar met mijn budgetten rekening mee houden in de langetermijnplanning.” 

databank

Cathelijn is de verantwoordelijk inspecteur bij Aajogo. Zij is een dag op locatie geweest om de Venco Campus te inspecteren. “Samen met mijn collega Mathieu en met Roel heb ik een ronde gemaakt over de Venco Campus. Roel heeft ons rondgeleid en veel informatie over het gebouw gegeven. Ik ben er momenteel mee bezig om alle gebouwonderdelen en installaties in onze software WISH te verwerken.” Hoe ze dat aanpakt? “Wij hebben een kosten-kengetallen-databank in WISH. Zo hebben we veel kennis paraat over installaties en hun bewerkingen. Zoals hoe lang een warmtepomp meegaat, wat die kost en hoe vaak het luchtfilter moet worden vervangen. Overige informatie halen we bijvoorbeeld uit tekeningen van het gebouw en fabrikanteninformatie van de installaties. Ik heb hiervoor veel contact met Roel. Uiteindelijk komen we zo samen tot een compleet en reëel meerjarenonderhoudsplan voor alle gebouwonderdelen.” 

inzicht 

Aajogo helpt Vencomatic met de grote aantallen én de nieuwe technieken. Zo krijgt Vencomatic een werkbaar MJOP voor de komende jaren. Roel Dirkx: “Het MJOP brengt mij vooral inzicht, in aantallen én in kosten. Daar willen we de budgetten op afstemmen, zodat we over 30 jaar nog steeds de kwaliteit hebben die we nu bieden.” 

MJOP voor duurzaam gebouw  

Bent u net als Vencomatic op zoek naar inzicht in het planmatig onderhoud van uw vastgoed? Wij brengen graag alle onderdelen van het gebouw inclusief de (duurzame) installaties in kaart. Dan weet u precies waar u aan toe bent. 

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Of download hieronder ons brochure voor meer informatie over meerjarenonderhoud.

Stappenplan Meerjarenonderhoud

Opstellen, implementeren, begroten en uitvoeren. Download ons stappenplan en ga stapsgewijs op weg naar heldere onderhoudsrapportages.

 

Ook deze bedrijven gebruiken oplossingen van Aajogo . Toon alle opdrachtgevers

 

contact man

 

 

Meer weten over de kracht van Aajogo?

Wij ondersteunen al meer dan 25 jaar met grote betrokkenheid organisaties bij het krijgen van grip op het facilitair en vastgoedbeheer.

073 - 644 46 44 Demo op maat